La province de Namur, au coeur de votre quotidien
Musée des arts anciens (MAAN)
De middeleeuwer gebruikt bloemen voor allerlei doeleinden: om te genezen, om te koken, als symbool, om te verleiden of om zijn woning op te smukken. Ze zijn dan ook heel vaak terug te vinden in teksten en afbeeldingen van de middeleeuwse kunsten, die aantonen dat ze alom aanwezig waren in het dagelijks leven van onze voorouders. De studie van deze getuigenissen spreekt boekdelen over de zeden in die tijd. Ze geven een beeld van de plantenkennis en de evolutie van die kennis, ze schetsen de geschiedenis van de weergave van bloemen en van de grafische technieken. Maar de werken onthullen vooral het middeleeuwse gedachtegoed, met zijn denkwijzen en zijn geloofsopvattingen, zijn rituelen, gebruiken, menselijke bezigheden en gedragingen.
Musée des Arts décoratifs
Het Naams museum voor sierkunsten stelt in Les Bateliers, in de prachtige decors van de vroegere meesterwoning van de graven van Groesbeeck en de markiezen de Croix, werken uit de 18de en de 19de eeuw ten toon, die het bloementhema uitstekend illustreren met zowel nieuwe acquisities als nooit eerder geziene bruikleenwerken. Een dialoog met werken van hedendaagse kunstenaars zal volop leven brengen in de salons van toen. Het 'toemaatje' van de tentoonstelling: vanaf augustus loopt ze verder in de Frans aangelegde tuin van het museum met eigentijdse creaties. (Her)ontdek deze unieke groene ruimte in het stadscentrum, na een sluiting van vijf jaar.
Het wordt een zomer vol bloemen in Namen! Bloemen oogstten altijd al veel bewondering bij wandelaars, filosofen, dichters en andere kunstenaars. Ze 'fleuren' ook het dagelijks l even van de mens op, vers of gedroogd, versieren het huis, troosten in moeilijke tijden, maken blij als het feest is, geven bijzondere betekenis of glans aan speciale momenten in het leven. Ze worden bestudeerd, gelden als symbolen, verlenen decors een aparte toets, dienden als inspiratie bron voor de grootste kunstenaars en wetenschappers, soms afzonderlijk, soms in hele ruikers. Drie tentoonstellingen voeren u mee op ontdekking van dit bloementhema, van de middeleeuwen tot de negentiende eeuw en langs erg eigentijdse florale installaties van Thierry Boutemy. Heel wat partners bieden in deze zomertijd nog andere activiteiten aan: de Saint-Loupkerk, de toren van Anhaive, de galerie Détour, het kasteel van Thozée, de Galerie du Beffroi, enz.
Musée Rops
Het vertrekpunt is de grote belangstelling van Félicien Rops voor bloemen, die dan opengetrokken wordt naar de begeestering van de negentiende-eeuwse bourgeoisie voor planten, serres en tuinen. Zo ensceneert 'Fleurs lascives' de banden die werden geweven tussen botanische curiositeiten en artistieke voorstellingen, tussen wetenschap en kunst. Sommige fin-de-sièclekunstenaars inspireren zich op het wetenschappelijke betoog van hun tijd, om zelfs een heuse passie op te vatten voor bloemen, en dan vooral deze die toen volop in de mode waren, zoals de orchidee, de lelie, de iris, de roos. In de symbolistische tijd vinden de kunstenaars de bloemen opnieuw uit, kneden ze om naargelang hun suggestieve erotische vorm. De schilderijen, tekeningen, beeldhouwwerken en foto's die voor deze tentoonstelling werden geselecteerd, worden gespiegeld aan de populairste tuintijdschriften van toen, aan herbaria, wetenschappelijke werken, maar ook literaire werken, aan de hand van representatieve uittreksels.
Installations florales Thierry Boutemy
De bloemenkunstenaar uit Brussel, Thierry Boutemy, werkte mee aan de film Marie-Antoinette van Sofia Coppola (2006) en is vandaag een heuse persoonlijkheid in de wereld van de mode, de kunst, de film en evenementen. Zijn etherische en poëtische creatie op de gevel van chocolademaker Pierre Marcolini in Brussel in 2017, bleef zeker niet onopgemerkt. Thierry Boutemy inspireert zich op de inhoud van de tentoonstellingen in de Naamse musea om ongewone en originele bloemstukken te tonen, gelinkt aan de verschillende periodes in de kunstgeschiedenis. Echte en kunstbloemen en allerlei florale installaties zullen zowel de gewone wandelaars als plantenliefhebbers betoveren. Te ontdekken op de binnenplaats van het TreM.a - het museum voor oude kunsten, in de tuin van het Rops Museum en op de gevel van het 'Maison de la culture', waar momenteel werken plaatsvinden.
Nos partenaires fleuris pour l'été 2018 :